Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Szkockie jajka

Szkocki przysmak.

Szkockie jajka
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 6 jajek (na 5 szkockich jajek)
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 1 gałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1-2 litry oleju

Wykonanie:

1.

Pięć jajek o temperaturze pokojowej włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować i następnie gotować przez 4 minuty. Zalać zimną wodą. Ostrożnie obrać.

2.

Natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa mielonego. Dodać też listki tymianku. Można dodać pół łyżeczki suszonej papryki oraz szczyptę majeranku. Dość mocno doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i podzielić na 5 jednakowych części.

3.

Przygotować 3 talerzyki. Na jednym rozbełtać jajko, na drugi wysypać mąkę, a na trzeci bułkę tartą.

4.

Z każdej z pięciu części mięsa formować placek wielkości dłoni. Do środka włożyć jajko, wcześniej obtoczone w mące. Następnie delikatnie i szczelnie zakleić mięso dookoła jajka.

5.

Kule mięsne obtaczać w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej.

6.

Smażyć całkowicie zanurzone w oleju rogrzanym do 150 stopni C przez 5 minut, aż bułka będzie ciemno brązowa.

Źródło inspiracji:

Jamie Oliver

Przepis dodano 13 września 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane