Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Zakwas z mąki żytniej
-
Porcje:
1
-
-
Czas całkowity:
5 dni
-
Czas leżakowania:
5 dni
-
Składniki:
- 500 g mąki żytniej
- 500 g ciepłej wody
Wykonanie:
1.
Pierwszego dnia mieszamy 100 g mąki z 100 g wody. Najlepiej robić to w dość dużym naczyniu np. w misce. Powstanie gęsta pulpa, z czasem będzie on coraz rzadszy, prawie lejący. Wymieszane dobrze składniki odstawiamy w ciepłe miejsce (koniecznie 25-30 stopni).
2.
Na następny dzień dokładamy kolejne 100 g wody i 100 g mąki. Znów mieszamy. Procedurę powtarzamy przez kolejne 5 dni. Czynność przez nas wykonywana popularnie nazywana jest dokarmianiem. Wtedy zakwas nabierze mocy i nieco podrośnie.
3.
Z każdym dniem zakwas nabiera mocy, można to zauważyć po bąblach tworzących się na powierzchni i kwaśnym zapachu, ale to akurat powinno nas cieszyć.
4.
Po 5 dniach wykorzystujemy to co urosło do produkcji chleba lub pakujemy w słoiczki i do lodówki. Część można też zamrozić. Jeżeli proces produkcji zakwasu będziemy powtarzać to koniecznie zostawmy sobie ekstra ok. 50 gram starego zakwasu do wzmocnienia nowego.
5.
Przechowywanie zakwasu: zakwas trzymam w lodówce. 10-12 godzin przed planowanym pieczeniem wyjmuję zakwas z lodówki i dokarmiam wodą i mąką żytnią w proporcjach 1 część mąki:1 części wody. Mieszam i zostawiam w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 22 maja 2011
Skomentuj pierwszy!