Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Łosoś po śródziemnomorsku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
mniej niż 1 godzina
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas gotowania:
5 minut
-
Czas pieczenia:
35 minut
-
Czas smażenia:
5 minut
-
Składniki:
- 2x150 g świeżego łososia
- 1 cytryna
- kilka gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 150 ml białego wina (może być wywar warzywny)
- 5 łyżek oliwy
- 0.7 kg ziemniaków
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Ziemniaki obierz, pokrój na platry grubości 1.5cm. Gotuj we wrzątku przez około 5 minut i odlej.
2.
Nastaw piekarnik na 200C.
3.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj 1 łyżką oliwy. Ułóż w nim ziemniaki, posyp pokrojonym na platry czosnkiem, przypraw solą i pieprzem, dodaj tymianek i polej 3 łyzkami oliwy. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.
4.
Usmaż łososia w niewielkiej ilości oliwy przez 2 minuty z każdej strony. Przygotuj też cytrynę: drobno startą skórkę i sok.
5.
Na ziemniakach ułóż łososia, polej go sokiem z cytryny i posyp skórką. Całość posyp kaparami, dodaj pomidory i wlej do naczynia wino lub wywar warzwny. Wstaw z powrotem do piekarnika na mniej więcej 15 minut, aż ziemniaki zmiękną a ryba będzie zrobiona.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 10 stycznia 2008
Skomentuj pierwszy!