Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Łosoś po śródziemnomorsku

Lekko strawne i smaczne danie rybne. Ładnie się prezentuje i nadaje się na szczególne okazje.

Łosoś po śródziemnomorsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      mniej niż 1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      5 minut

    • Czas pieczenia:

      35 minut

    • Czas smażenia:

      5 minut

Składniki:

  • 2x150 g świeżego łososia
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 150 ml białego wina (może być wywar warzywny)
  • 5 łyżek oliwy
  • 0.7 kg ziemniaków
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Ziemniaki obierz, pokrój na platry grubości 1.5cm. Gotuj we wrzątku przez około 5 minut i odlej.

2.

Nastaw piekarnik na 200C.

3.

Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj 1 łyżką oliwy. Ułóż w nim ziemniaki, posyp pokrojonym na platry czosnkiem, przypraw solą i pieprzem, dodaj tymianek i polej 3 łyzkami oliwy. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.

4.

Usmaż łososia w niewielkiej ilości oliwy przez 2 minuty z każdej strony. Przygotuj też cytrynę: drobno startą skórkę i sok.

5.

Na ziemniakach ułóż łososia, polej go sokiem z cytryny i posyp skórką. Całość posyp kaparami, dodaj pomidory i wlej do naczynia wino lub wywar warzwny. Wstaw z powrotem do piekarnika na mniej więcej 15 minut, aż ziemniaki zmiękną a ryba będzie zrobiona.

Do potrawy podawać:

rukola z oliwą

Przepis dodano 10 stycznia 2008

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane