Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Dorsz smażony w zalewie octowej

W zalewie octowej możemy zrobić każdy rodzaj ryby. Jest doskonała jako zimna przekąska. Ważne jest również to że można ją przetrzymywać w lodówce przez wiele dni. Im dłużej stoi jest smaczniejsza.

Dorsz smażony w zalewie octowej
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      przystawka

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      8 godzin 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas marynowania:

      8 godzin

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 100 ml oleju
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 100 ml octu 10%
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

1.

Jeżeli mamy świeżą rybę to wystarczy ją umyć, pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć. Jeżeli kupiliśmy rybę mrożoną to trzeba ją rozmrozić, odlać nadmiar wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. Właśnie mrożoną rybę ja kupiłam. Z 1/2 kg ryby po rozmrożeniu pozostaje ok. 35 - 40 dag.

2.

Rybę posolić, posypać pieprzem.

3.

Obtoczyć rybę w mące, jajku i bułce tartej.

4.

Smażyć na oleju na złoty kolor.

5.

Po usmażeniu, ryby odkładamy na talerz. Na patelnię na której się smażyły wlewamy ok. 600 ml wody, dodajemy ok. 100 ml octu. Zagotowujemy. Do płynu dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, cukier, łyżeczkę soli. Wszystko razem gotujemy przez minutę i płyn studzimy.

6.

Rybę układamy w salaterce, zalewamy zimnym płynem i odstawiamy.

7.

Rybę najlepiej jest zrobić rano, aby zjeść na kolację, lub wieczorem na następny dzień.

Dodatkowe uwagi:

Bardzo dobrze smakuje rybka z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach, podanymi z masłem. Ilość octu zależy od naszych upodobań, możemy go użyć więcej, ale wówczas również powinniśmy zwiększyć ilość cukru.

Przepis dodano 5 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane