Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Dorsz smażony w zalewie octowej
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
8 godzin 30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
30 minut
-
Czas marynowania:
8 godzin
-
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100 g bułki tartej
- 100 ml oleju
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 100 ml octu 10%
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
1.
Jeżeli mamy świeżą rybę to wystarczy ją umyć, pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć. Jeżeli kupiliśmy rybę mrożoną to trzeba ją rozmrozić, odlać nadmiar wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. Właśnie mrożoną rybę ja kupiłam. Z 1/2 kg ryby po rozmrożeniu pozostaje ok. 35 - 40 dag.
2.
Rybę posolić, posypać pieprzem.
3.
Obtoczyć rybę w mące, jajku i bułce tartej.
4.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
5.
Po usmażeniu, ryby odkładamy na talerz. Na patelnię na której się smażyły wlewamy ok. 600 ml wody, dodajemy ok. 100 ml octu. Zagotowujemy. Do płynu dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, cukier, łyżeczkę soli. Wszystko razem gotujemy przez minutę i płyn studzimy.
6.
Rybę układamy w salaterce, zalewamy zimnym płynem i odstawiamy.
7.
Rybę najlepiej jest zrobić rano, aby zjeść na kolację, lub wieczorem na następny dzień.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 5 września 2011
Skomentuj pierwszy!