Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Falafel
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
15 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
robot kuchenny (blender)
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0.5 łyżki pasty harissa (opcjonalnie)
- 2-4 chlebki pitta
- 1 pomidor (opcjonalnie)
- 4 łyżki salsy (opcjonalnie)
- 50 g dowolnej liściastej sałaty (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
1.
Do dużego naczynia w robocie kuchennym wrzuć ciecierzycę (bez zalewy i lekko osuszoną papierowym ręcznikiem), dodaj obraną cebulę, czosnek, zieloną pietruszkę, mielony kminek, mieloną kolendrę, mąkę i sól. Dodaj pastę harissa, jeśli chcesz jej użyć. Rozdrabniaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ewentualnie dopraw zgodnie z upodobaniami.
2.
Z uzyskanej masy uformuj 4 kotleciki. Smaż w małej ilości oleju przez około 3 minuty z każdej strony, aż się zabrązowią.
3.
Podgrzej chlebki pita zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najprawdopodbniej trzeba grillować przez około 2 minuty). Przetnij tak jak bułkę, by utworzyć torebki wewnątrz.
4.
Do chlebków wkładaj plasterki pomidorów i garść zielonych liści. Możesz też dodać inne warzywa, jak mały plasterek cebuli lub plasterek ogórka. Na to kładź kotlecik i polej łyżką salsy pomidorowej.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 12 września 2011
Komentarze (1)