Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Falafel

Bardzo zdrowe i zalecane w różnych dietach danie kuchni arabskiej. Falafele to kotleciki, zazwyczaj z ciecierzycy. Podawane są w chlebkach pita, z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Coś jak wegetariański hamburger, tylko zdrowsze i smaczniejsze. Poniższe proporcje starczą na lunch dla dwóch osób lub na małą przekąskę dla 4 osób.

Falafel
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Kuchnia:

      arabska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    robot kuchenny (blender)

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0.5 łyżki pasty harissa (opcjonalnie)
  • 2-4 chlebki pitta
  • 1 pomidor (opcjonalnie)
  • 4 łyżki salsy (opcjonalnie)
  • 50 g dowolnej liściastej sałaty (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

1.

Do dużego naczynia w robocie kuchennym wrzuć ciecierzycę (bez zalewy i lekko osuszoną papierowym ręcznikiem), dodaj obraną cebulę, czosnek, zieloną pietruszkę, mielony kminek, mieloną kolendrę, mąkę i sól. Dodaj pastę harissa, jeśli chcesz jej użyć. Rozdrabniaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ewentualnie dopraw zgodnie z upodobaniami.

2.

Z uzyskanej masy uformuj 4 kotleciki. Smaż w małej ilości oleju przez około 3 minuty z każdej strony, aż się zabrązowią.

3.

Podgrzej chlebki pita zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najprawdopodbniej trzeba grillować przez około 2 minuty). Przetnij tak jak bułkę, by utworzyć torebki wewnątrz.

4.

Do chlebków wkładaj plasterki pomidorów i garść zielonych liści. Możesz też dodać inne warzywa, jak mały plasterek cebuli lub plasterek ogórka. Na to kładź kotlecik i polej łyżką salsy pomidorowej.

Dodatkowe uwagi:

Harissa to tunezyjski sos chilli, często z intensywnym dodatkiem czosnku. Jeśli nie masz, to wystarczy, że bardziej doprawisz potrawę na przykład chilli w proszku.

Przepis dodano 12 września 2011

Komentarze (1)

marysia 14 września 2011 11:32 #1 reply report
Wygląda super apetycznie. I na pewno tez tak smakuje.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane