Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki to jedno z tych potraw które zawsze się udają. Są bardzo proste w wykonaniu a bardzo smaczne.

Łazanki z kapustą i grzybami
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 700 g kapusty białej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • 200 g makaronu typu "łazanki"
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku

Wykonanie:

1.

Kapustę oczyścić, usunąć głąb oraz uszkodzone liście, umyć, poszatkować. Wlać do rondla z kapustą niewielką ilość wody i pod przykryciem gotować przez ok. 20 minut, pilnując żeby się nie przypaliła - w razie konieczności dolać wody.

2.

Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju oraz maśle. Przełożyć do garnka w którym będziemy robić łazanki.

3.

Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Udusić na patelni na której smażyliśmy cebulę. Przełożyć do garnka z cebulą.

4.

Makaron typu " Łazanki" ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5.

Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru płynu (nie wylewać), włożyć do garnka z pieczarkami i cebulą.

6.

Ugotowany makaron po odcedzeniu z wody włożyć do kapusty i pieczarek. Wszystko razem dobrze wymieszać.

7.

Dodać soli, dużo pieprzu, paprykę, kminek, trochę przyprawy "maggi" lub sosu sojowego. Chwilę razem wszystko dusić. Jeżeli widzimy że brakuje płynu to dolewamy wodę z gotowania kapusty. Przyprawiamy zgodnie z naszymi upodobaniami.

Dodatkowe uwagi:

Łazanki dobrze jest zrobić wcześniej i odstawić na jakiś czas żeby smaki się przegryzły. Można wlać łyżeczkę soku z cytryny.

Przepis dodano 6 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane