Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 700 g kapusty białej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
- 200 g makaronu typu "łazanki"
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
Wykonanie:
1.
Kapustę oczyścić, usunąć głąb oraz uszkodzone liście, umyć, poszatkować. Wlać do rondla z kapustą niewielką ilość wody i pod przykryciem gotować przez ok. 20 minut, pilnując żeby się nie przypaliła - w razie konieczności dolać wody.
2.
Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju oraz maśle. Przełożyć do garnka w którym będziemy robić łazanki.
3.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Udusić na patelni na której smażyliśmy cebulę. Przełożyć do garnka z cebulą.
4.
Makaron typu " Łazanki" ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5.
Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru płynu (nie wylewać), włożyć do garnka z pieczarkami i cebulą.
6.
Ugotowany makaron po odcedzeniu z wody włożyć do kapusty i pieczarek. Wszystko razem dobrze wymieszać.
7.
Dodać soli, dużo pieprzu, paprykę, kminek, trochę przyprawy "maggi" lub sosu sojowego. Chwilę razem wszystko dusić. Jeżeli widzimy że brakuje płynu to dolewamy wodę z gotowania kapusty. Przyprawiamy zgodnie z naszymi upodobaniami.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 6 października 2011
Skomentuj pierwszy!