Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Udka duszone z cebulą

Jedna z wielu możliwości podania udek z kurczaka.

Udka duszone z cebulą
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

2.

Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem.

3.

Na większej patelni rozgrzać olej, włożyć udka, smażyć przez ok. 10 minut na złocisty kolor.

4.

Wyjąć udka na talerz, do tłuszczu wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć parę minut aż się zeszkli.

5.

Do cebuli włożyć z powrotem udka, wlać wody ok. 1/2 szklanki, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.

6.

Należy pilnować, żeby płyn nie wyparował, w razie potrzeby dolewać.

7.

Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast wody do duszenia można wlać bulion lub wino.

Do potrawy podawać:

Potrawę najlepiej podawać z ziemniakami purre oraz sezonową surówką.

Przepis dodano 20 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane