Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Udka duszone z cebulą
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 30 minut
-
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
2.
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem.
3.
Na większej patelni rozgrzać olej, włożyć udka, smażyć przez ok. 10 minut na złocisty kolor.
4.
Wyjąć udka na talerz, do tłuszczu wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć parę minut aż się zeszkli.
5.
Do cebuli włożyć z powrotem udka, wlać wody ok. 1/2 szklanki, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.
6.
Należy pilnować, żeby płyn nie wyparował, w razie potrzeby dolewać.
7.
Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 20 października 2011
Skomentuj pierwszy!