Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Barszcz a la ukraiński z szybkowaru

Ten barszcz robiłam od dawna i gotowany w tradycyjnym garnku jest bardzo smaczny, ale dopiero zrobiony w szybkowarze okazał się prawdziwą rewelacją. Szybkowar nie tylko zachowuje więcej witamin ale i dodaje smaku tak, że praktycznie nie trzeba zupy solić. Warto też poeksperymentować z fasolą: drobna czarna lub czerwona fasola dla wielu mogą się okazać smaczniejsze niż tradycyjna duża biała.

Barszcz a la ukraiński z szybkowaru
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 0.5 kg buraków
  • 100 g ugotowanej fasoli (polecam czarną fasolę)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-1.5 l bulionu warzywnego
  • 0.5 cytryny (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu w ziarenkach
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Wykonanie:

1.

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę.

2.

Do szybkowara wrzucić warzywa, dodać liście laurowe. Kulki pieprzu, ziela angielskiego i majeranku można wrzucić w całości, ale zupa będzie smaczniejsza jeśli najpierw zmieli się je na proszek (w młynku do kawy). Można dodać też po pół łyżeczki kminku mielonego i tymianku suszonego.

3.

Wlać 1-1.5 litra bulionu. Garnek zamknąć, nastawić na poziom 2/15psi/1 bar. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 5 minut. Garnek ściągnąć z ognia i otworzyć szybką metodą, studząc brzeg pokrywki pod zimną wodą.

4.

Do zupy dodać fasolę bez zalewy oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Zagotować.

5.

Dodać rozgnieciony czosnek i ściągnąć z ognia.

6.

Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać w szklance z kilkoma łyżkami zupy i mieszając wlać do zupy.

Dodatkowe uwagi:

Zupę można zrobić bez szybkowara. Wtedy warzywa pokrojone w kostkę warto najpierw podsmażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Doda to trochę aromatu. Po wlaniu bulionu należy gotować przez 20 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dalej należy postępować jak w przepisie.

Przepis dodano 25 stycznia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane