Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Barszcz a la ukraiński z szybkowaru
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szybkowar
Składniki:
- 0.5 kg buraków
- 100 g ugotowanej fasoli (polecam czarną fasolę)
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1-1.5 l bulionu warzywnego
- 0.5 cytryny (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu w ziarenkach
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie:
1.
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę.
2.
Do szybkowara wrzucić warzywa, dodać liście laurowe. Kulki pieprzu, ziela angielskiego i majeranku można wrzucić w całości, ale zupa będzie smaczniejsza jeśli najpierw zmieli się je na proszek (w młynku do kawy). Można dodać też po pół łyżeczki kminku mielonego i tymianku suszonego.
3.
Wlać 1-1.5 litra bulionu. Garnek zamknąć, nastawić na poziom 2/15psi/1 bar. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 5 minut. Garnek ściągnąć z ognia i otworzyć szybką metodą, studząc brzeg pokrywki pod zimną wodą.
4.
Do zupy dodać fasolę bez zalewy oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Zagotować.
5.
Dodać rozgnieciony czosnek i ściągnąć z ognia.
6.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać w szklance z kilkoma łyżkami zupy i mieszając wlać do zupy.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 25 stycznia 2012
Skomentuj pierwszy!