Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Sałatka wegetariańska z czerwoną cebulą

Łatwa, tania i bardzo zdrowa zapiekanka. Może stanowić osobne danie dla wegetarian, lub być dodatkiem do pieczeni lub ryby.

Sałatka wegetariańska z czerwoną cebulą
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 70 dag czerwonej cebuli
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/8 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 25 dag sera feta
  • 5 dag migdałów w płatkach
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Obrać cebulę, większe pokroić na ósemki, małe na ćwiartki. Lekko rozsunąć warstwy cebuli.

2.

Umyć ziemniaki, pokroić w plasterki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą.

3.

Zalać bulionem, skropić oliwą i posypać tymiankiem.

4.

Przykryć folią aluminiową, piec godzinę w temperaturze 220 stopni C.

5.

Gdy warzywa będą miękkie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, zdjąć folię i posypać pokruszoną fetą oraz płatkami migdałowymi.

6.

Piec jeszcze ok. 15 minut, aż migdały się zarumienią.

7.

Można do prawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis dodano 31 marca 2011

Komentarze (1)

Iwona 31 marca 2011 12:08 #1 reply report
Mniam... ale to musialo byc pyszne!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane