Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Sałatka wegetariańska z czerwoną cebulą
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 30 minut
-
Składniki:
- 70 dag czerwonej cebuli
- 50 dag ziemniaków
- 1/8 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 25 dag sera feta
- 5 dag migdałów w płatkach
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Obrać cebulę, większe pokroić na ósemki, małe na ćwiartki. Lekko rozsunąć warstwy cebuli.
2.
Umyć ziemniaki, pokroić w plasterki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą.
3.
Zalać bulionem, skropić oliwą i posypać tymiankiem.
4.
Przykryć folią aluminiową, piec godzinę w temperaturze 220 stopni C.
5.
Gdy warzywa będą miękkie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, zdjąć folię i posypać pokruszoną fetą oraz płatkami migdałowymi.
6.
Piec jeszcze ok. 15 minut, aż migdały się zarumienią.
7.
Można do prawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis dodano 31 marca 2011
Komentarze (1)