Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Czerwona kapusta z żurawiną
-
Porcje:
8
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 10 minut
-
Czas przygotowywania składników:
30 minut
-
Czas gotowania:
40 minut
-
Składniki:
- 1 czerwona kapusta
- 2 cebule
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 200 ml wywaru z kurczaka
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 80-100 g cukru
- 200 g świeżej żurawiny (świeża lub mrożona)
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
1.
Kapustę poszatkuj. Cebulę obierz i poszatkuj w piórka.
2.
W bardzo dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, do czasu aż zacznie karmelizować. Dodaj goździki i zamieszaj. Dodaj kapustę i smaż chwilę, teraz dość często mieszając, do czasu aż trochę zmięknie.
3.
Dodaj bulion, ocet i cukier. Zagotuj, przykryj i dalej duś przez około 10 minut.
4.
Dodaj żurawinę i gotuj kolejne 10 minut.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 15 grudnia 2012
Komentarze (1)