Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Czerwona kapusta z żurawiną

Słodko-kwaśna czerwona kapusta to świetny dodatek do świątecznego obiadu.

Czerwona kapusta z żurawiną
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 10 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas gotowania:

      40 minut

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 200 ml wywaru z kurczaka
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 80-100 g cukru
  • 200 g świeżej żurawiny (świeża lub mrożona)
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

1.

Kapustę poszatkuj. Cebulę obierz i poszatkuj w piórka.

2.

W bardzo dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, do czasu aż zacznie karmelizować. Dodaj goździki i zamieszaj. Dodaj kapustę i smaż chwilę, teraz dość często mieszając, do czasu aż trochę zmięknie.

3.

Dodaj bulion, ocet i cukier. Zagotuj, przykryj i dalej duś przez około 10 minut.

4.

Dodaj żurawinę i gotuj kolejne 10 minut.

Dodatkowe uwagi:

Tak przygotowaną kapustę można 3-4 dni trzymać w lodówce. Dobrze też nadaje się do mrożenia.

Przepis dodano 15 grudnia 2012

Komentarze (1)

Iwona 19 grudnia 2012 16:27 #1 reply report
Kapustka pierwsza klasa!! Świetny dodatek do obiadu! Wydłużyłam tylko czas duszenia, lubię ją bardziej miękką.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane