Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Kapusta biała

Kapusta biała jest warzywem dostępnym przez cały rok. Oto jedna z propozycji na przygotowanie sałatki z kapusty na ciepło. Bardzo lubię w ten sposób przyrządzoną kapustę.

Kapusta biała
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      50 minut

Składniki:

  • 70 dag białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jabłko (małe)
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Kapustę umyć, przekroić na połowę i poszatkować.

2.

Do kapusty wlać szklankę wody, garnek przykryć i gotować ok. 20 minut pilnując żeby się nie przypaliła. W razie konieczności dolać troszkę wody.

3.

Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oleju.

4.

Do ugotowanej kapusty dodać sól, pieprz, kminek, paprykę, sok z cytryny, cukier, cebulę przesmażoną, potarte na drobnej tarce jabłko oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę żeby smaki się przegryzły.

Przepis dodano 6 kwietnia 2011

Komentarze (2)

turbo_kucharz 1 lipca 2011 20:30 #1 reply report
Uwielbiam kapuchę, tylko żonie nie smakuje i muszę prosić o nią na kolanach... narzeka, że czuć zapach w całym mieszkaniu - no pewnie! - pięknie pachnie kapustą!
marysia 3 sierpnia 2011 10:06 #2 reply report
Przekonaj żonę że kapusta jest bardzo zdrowa. Ma dużo żelaza. Jak będzie ją gotowała na małym ogniu, a garnek będzie przykryty pokrywką to nie będzie zapachu w mieszkaniu. A Ty masz rację jak się gotuje to pięknie pachnie w mieszkaniu kapustą (:

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane