Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Sernik nowojorski
-
Porcje:
12
-
-
Czas całkowity:
8 godzin
-
Czas przygotowywania składników:
30 minut
-
Czas pieczenia:
1 godzina 30 minut
-
Czas leżakowania:
6 godzin
-
-
Dodatkowe narzędzia:
tortownica o średnicy 22-24cm i wysokości minimum 5-6cm
Składniki:
- 250 g herbatników digestive
- 65 g masła
- 1 kg białego serka kremowego (może być gładko zmielony twaróg)
- 5 jajek
- 250 g miałkiego cukru (caster, może też być kryształ)
- 35 g mąki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mleka (lub śmietanki)
- 2 żółtka jajek
Wykonanie:
1.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę o średnicy 22-24cm i wysokości minimum 5cm. Wyłóż papierem do wypieków. Masło roztop.
2.
W robocie kuchennym rozkrusz herbatniki. Dodaj roztopione masło i dalej mieszaj aż otrzymasz konsystencję drobnej bułki tartej. Przenieś do tortownicy. Równo rozłóż i lekko ubij. Piecz przez 12 minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do schłodzenia, ale pozostaw w formie. Temperaturę piekarnika podnieś do 220 stopni C.
3.
Mikserem lub w robocie kuchennym z nożem wymieszaj kremowy serek (jeśli używasz twarogu, to wcześniej zmiel go na gładką masę) razem z 2 łyżkami mleka, cukrem, mąką i skórką z pomarańczy i cytryny (ale nie daj za dużo skórki - jedna łyżeczka wystarczy). Mieszaj do czasu aż masa będzie jednolita i lekka w konsystencji. Pojedynczo dodawaj 5 jajek. A następnie dwa żółtka. Na końcu dodaj nasiona wanilli z laski wanilii. Dokładnie wymieszaj. Masa musi być jednolita, bez grudek.
4.
Masę serową przelej do tortownicy, na herbatniki. Wstaw do piekarnika na 12 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz kolejną godzinę. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w piecu przy drzwiczkach lekko uchylonych przez kolejną godzinę. Wyjmij sernik z tortownicy i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie przenieś do lodówki na minimum 6 godzin.
5.
Sernik wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Sernik najlepszy jest na trzeci dzień.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 12 września 2013
Skomentuj pierwszy!