Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Kokosowa zupa z wędzonym łososiem
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Składniki:
- 4 cebule dymki ze szczypiorem
- 1,5 sztuki papryki żółtej i czerwonej
- 1 papryczka chili
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- do smaku sól
Wykonanie:
1.
Warzywa umyj, cebulkę i szczypior pokrój na nieduże kawałki. Paprykę oczyść i pokrój w 3-4 cm wąskie paski. Chili oczyść z pestek i pokrój na drobno.
2.
Do głębokiego garnka wlej oliwę, wrzuć cebulę i szczypior, chili, smaż ok. 1 minuty, dodaj paprykę, duś chwilę na mniejszym ogniu.
3.
Do warzyw wlej bulion i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dolej mleczko kokosowe i zagotuj. Dopraw zupę chrzanem i solą.
4.
Na sam koniec wrzuć do zupy pokrojonego w paski łososia, wszystko udekoruj swieżym szczypiorem.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 31 sierpnia 2011
Komentarze (4)