Zaloguj się żeby móc ocenić.
Składniki:
- 1 ogórek
- 1 szalotka
- 2 dymki
- 1 chilli czerwone
- 0.5 pęczka świeżej kolendry
- 4 łyżki oszeszków ziemnych bez soli
- 2 łyżki sosu rybnego
- 0.5 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki pasty krewetkowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
1.
Ogórek umyj i osusz. Możesz obrać ze skórki. Pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj w plasterki. Chilli umyj, przekrój na pół, usuń nasiona i posiekaj w cienkie paski. Kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
2.
Orzeszki ziemne posiekaj i usmaż na małym ogniu, aż się zabrązowią. Można posypać odrobiną soli.
3.
Przygotuj sos. Rozgnieć czosnek. Dodaj sok z połowy limonki, sos sojowy, sos rybny, pastę krewetkową. Wymieszaj. Dopraw cukrem i pieprzem cayenne.
4.
Sałatę z ogórka polej sosem i wymieszaj. Posyp orzeszkami.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 5 października 2011
Skomentuj pierwszy!