Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Tajska sałata z ogórka

Orientalna sałatka.

Tajska sałata z ogórka
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      tajska

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 1 szalotka
  • 2 dymki
  • 1 chilli czerwone
  • 0.5 pęczka świeżej kolendry
  • 4 łyżki oszeszków ziemnych bez soli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 0.5 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

1.

Ogórek umyj i osusz. Możesz obrać ze skórki. Pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj w plasterki. Chilli umyj, przekrój na pół, usuń nasiona i posiekaj w cienkie paski. Kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.

2.

Orzeszki ziemne posiekaj i usmaż na małym ogniu, aż się zabrązowią. Można posypać odrobiną soli.

3.

Przygotuj sos. Rozgnieć czosnek. Dodaj sok z połowy limonki, sos sojowy, sos rybny, pastę krewetkową. Wymieszaj. Dopraw cukrem i pieprzem cayenne.

4.

Sałatę z ogórka polej sosem i wymieszaj. Posyp orzeszkami.

Dodatkowe uwagi:

Sos rybny ma dość nieprzyjemny zapach. Ale w niewielkiej ilości dodaje potrawie przyjemnego orientalnego aromatu.

Przepis dodano 5 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane