Zaloguj się żeby móc ocenić.
Hanka
Śledzie z keczupem
-
Porcje:
10
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 15 minut
-
Czas przygotowywania składników:
15 minut
-
Czas pieczenia:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
naczynie żaroodporne
Składniki:
- 1 kg świeżych śledzi w płatach
- 3 sztuki cebuli
- do smaku sól i pieprz
- 8 sztuk ziela angielskiego
- 4 sztuki liści laurowych
- 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki wody
- 200 g keczupu pikantnego
- 200 g 30% koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
1.
Śledzie myjemy i kroimy w kawałki.
2.
Cebulę kroimy w piórka.
3.
Z octu, cukru, wody, oleju, keczupu i koncentratu przygotowujemy zalewę.Całość gotujemy 3 minuty.
4.
W naczyniu żaroodpornym warstwami układamy śledzie, posypane zielem i liśćmi, przykrywamy wiórkami cebuli, solimy i pieprzymy.
5.
Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą.
6.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30 minut od momentu zagotowania.
7.
Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze są po dwóch dniach.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 10 grudnia 2013
Skomentuj pierwszy!