Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Śledzie z keczupem

Lubię i polecam :) Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Śledzie z keczupem
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      kolacja

    • Czas całkowity:

      1 godzina 15 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    naczynie żaroodporne

Składniki:

  • 1 kg świeżych śledzi w płatach
  • 3 sztuki cebuli
  • do smaku sól i pieprz
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 4 sztuki liści laurowych
  • 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 200 g keczupu pikantnego
  • 200 g 30% koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

1.

Śledzie myjemy i kroimy w kawałki.

2.

Cebulę kroimy w piórka.

3.

Z octu, cukru, wody, oleju, keczupu i koncentratu przygotowujemy zalewę.Całość gotujemy 3 minuty.

4.

W naczyniu żaroodpornym warstwami układamy śledzie, posypane zielem i liśćmi, przykrywamy wiórkami cebuli, solimy i pieprzymy.

5.

Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą.

6.

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30 minut od momentu zagotowania.

7.

Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze są po dwóch dniach.

Źródło inspiracji:

Przepis podała moja Przyjaciółka Halinka

Przepis dodano 10 grudnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane