Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
2 godziny
-
-
Dodatkowe narzędzia:
4 formy na tartaletki o średnicy 10 cm, z wyciąganym dnem
Składniki:
- 130 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej, ciasto)
- 50 g mąki krupczatki (ciasto)
- 100 g masła (ciasto)
- 1 żółtko (ciasto)
- 1 łyżka cukru (ciasto)
- 1-2 łyżki zimnej wody (ciasto)
- 250 g ciemnej kuwertury, 55 kakao (krem)
- 200 g słodkiej śmietanki (krem)
- 2-3 łyżki cukru pudru (krem)
- 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina (do gruszki)
- 1/2 szkl. wody (do gruszki)
- 4 goździki (do gruszki)
- 2 ziarna kardamonu (do gruszki)
- 10 ziarenek fenkułu (do gruszki)
- 1/2 kory cynamonu (do gruszki)
- 1/2 laski wanilii (do gruszki)
- 2 łyżki cukru (do gruszki)
- 1 duża gruszka
Wykonanie:
1.
Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło, cukier, żółtko. Posiekaj wszystko albo specjalną siekaczką do ciasta albo nożem. Powstanie kruszonka. Wyrabiaj ciasto krótko, jeśli nie chce się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj kulę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
2.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta wyłóż do foremek z wyciąganym dnem o średnicy 10 cm, najłatwiej to zrobić rękoma i podociskać palcami.
3.
Dno tartaletek ponakłuwaj gęsto widelcem. Tartaletki piecz w 190 st. C przez 15-18 minut. Wyciągnij z pieca i ostudź. Zostaw je w foremkach.
4.
Czekoladę posiekaj z grubsza. Do garnuszka wlej śmietanę i zagotuj ją, zdejmij z ognia. Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę i cukier puder. Mieszaj tak długo, aż czekolada dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia.
5.
Do garnuszka wlej wino i wodę, dodaj wszystkie przyprawy, cukier, zagotuj. Gruszkę przetnij na pół i włóż do gotującego się syropu. Pogotuj ją z 10 minut. Wyciągnij na deskę, poczekaj, aż ostygnie a potem pokrój w cienkie plastry wzdłuż gruszki.
6.
Na wystudzone spody wylej czekoladowy ganache, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by ganache zastygł.
7.
Gdy krem zastygnie możemy układać na nim kawałki gruszki i dekorować listkami mięty.
Przepis dodano 2 lipca 2014
Skomentuj pierwszy!