Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką

Kruche ciastka wypełnione mocno czekoladowym kremem, podane z gruszką gotowaną w winie z przyprawami korzennymi. Niecodzienny smakołyk.

Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    4 formy na tartaletki o średnicy 10 cm, z wyciąganym dnem

Składniki:

  • 130 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej, ciasto)
  • 50 g mąki krupczatki (ciasto)
  • 100 g masła (ciasto)
  • 1 żółtko (ciasto)
  • 1 łyżka cukru (ciasto)
  • 1-2 łyżki zimnej wody (ciasto)
  • 250 g ciemnej kuwertury, 55 kakao (krem)
  • 200 g słodkiej śmietanki (krem)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (krem)
  • 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina (do gruszki)
  • 1/2 szkl. wody (do gruszki)
  • 4 goździki (do gruszki)
  • 2 ziarna kardamonu (do gruszki)
  • 10 ziarenek fenkułu (do gruszki)
  • 1/2 kory cynamonu (do gruszki)
  • 1/2 laski wanilii (do gruszki)
  • 2 łyżki cukru (do gruszki)
  • 1 duża gruszka

Wykonanie:

1.

Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło, cukier, żółtko. Posiekaj wszystko albo specjalną siekaczką do ciasta albo nożem. Powstanie kruszonka. Wyrabiaj ciasto krótko, jeśli nie chce się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj kulę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

2.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta wyłóż do foremek z wyciąganym dnem o średnicy 10 cm, najłatwiej to zrobić rękoma i podociskać palcami.

3.

Dno tartaletek ponakłuwaj gęsto widelcem. Tartaletki piecz w 190 st. C przez 15-18 minut. Wyciągnij z pieca i ostudź. Zostaw je w foremkach.

4.

Czekoladę posiekaj z grubsza. Do garnuszka wlej śmietanę i zagotuj ją, zdejmij z ognia. Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę i cukier puder. Mieszaj tak długo, aż czekolada dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia.

5.

Do garnuszka wlej wino i wodę, dodaj wszystkie przyprawy, cukier, zagotuj. Gruszkę przetnij na pół i włóż do gotującego się syropu. Pogotuj ją z 10 minut. Wyciągnij na deskę, poczekaj, aż ostygnie a potem pokrój w cienkie plastry wzdłuż gruszki.

6.

Na wystudzone spody wylej czekoladowy ganache, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by ganache zastygł.

7.

Gdy krem zastygnie możemy układać na nim kawałki gruszki i dekorować listkami mięty.

Przepis dodano 2 lipca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane